İkinci el cep telefonu alırken insanlar kime ve nasıl güveneceklerini bilmiyorlar. LCGLR'dan aldıysanız, içiniz rahat olsun. Sizin için buradayız. 

  Telefon alırken öncelikle İMEİ numarasının e devlet üzerinden kontrolü yapılmalıdır. Eğer telefon Türkiye cihazıysa sorgulama sonrasında e devlet ekranında : ‘’İthalat yoluyla kaydedilen İMEİ’’ ibaresi olacaktır. Eğer telefon yurt dışından gelmiş fakat kaydı yapılmamışsa : ‘’Kayıt bulunamadı’’ ibaresi olacaktır. Telefon yurt dışından gelmiş fakat kaydı da yapılmışsa : ‘’Yolcu beraberinde kaydedilen cihaz’’ ibaresi olacaktır. Bu kayıt son kararnameden sonra yapılmışsa, kaydı yapan kişinin TC kimlik numarasının son iki hanesi ve telefonun tüm hatlara açılacağı tarih yazacaktır. Bilindiği üzere kayıt yapılan telefon, kayıt yapıldığı yıldan itibaren 3 sene boyunca sadece kaydı yapan kişinin adına olan hatları çalıştıracaktır. Ay bazlı değil yıl bazlı olarak hesaplama yapılır. Yani 2022 ocak ayında kayıt yapılan telefonla aynı yılın aralık ayında yapılan telefonun tüm hatlara açılacağı zaman aynıdır. Her ikisi de 2025 yılının ocak ayında tüm hatlara kullanıma açılacaktır. Telefonunuzun İMEİ numarasını bilmiyorsanız telefonunuzun Ayarlardaki Hakkında kısmından bu bilgiye ulaşabilirsiniz. Yada telefonunuzun arama ekranından *#06# tuşlayarak İMEİ numaranızı öğrenebilirsiniz.

  Ekran dokunmatik hassasiyetinin kontrolü de çok önemlidir. Çünkü neredeyse bir telefonun en pahalı parçası ekranıdır. Bunu kontrol edebilmek için herhangi bir uygulama ikonuna basılı tutarak ekranın her köşesine sürüklenebilir. Böylece ekranın her noktasının aktif çalışıp çalışmadığı test edilmiş olur. Sonra da bildirim panelleri kontrolü yapılmalıdır. Ekranın sağ üstünden, sol üstünden yada altından kaydırma hareketi yapılarak bildirim paneli açılmalıdır ve aktifliği kontrol edilmelidir. Eğer bu hareketlerde bir takılma söz konusuysa yada daha çok ekrana bastırma ihtiyacı hissediyorsanız ekranda problem var demektir. Ekrana farklı ışıklarda ve farklı uygulamaları açarak da bakılmalıdır. Böylece ölü piksel var mı diye kontrol yapılır. Android telefonların çoğunda *#0*# tuşlayarak test ekranına girebilirsiniz ve buradan bir çok özellik testini kolayca yapabilirsiniz. Maalesef apple modellerinde böyle bir test ekranı mevcut değil. 

  Telefondaki pil durumu çok önemlidir. Çoğu android telefonda ve tüm apple cihazlarda pil ömrü ayarlarda yazıyor. Eğer pil ömrü 80 ve üzeriyse çok sorun değil fakat 80in altındaysa artık pilin değişmesinin zamanı gelmiştir. Yada fiziksel olarak telefonun arka tarafı, pil kapağı dediğimiz yerde herhangi bir şişlik varsa bu da pilin artık iyi çalışmadığını gösterir ve bir süre sonra daha fazla şişme yaparak ekrana da zarar verebilir. Bu tarz durumlarda telefonda pil değişimi yapılmalıdır. 

  Kamera testleri yapılmalıdır. Arka kameranın özellikle farklı yakınlaşma seçenekleri, portre mode, ağır çekim modu, panoramik çekim modu, canlı odak özellikleri test edilmelidir. Bunun yaparken de bir nesneyi farklı açılardan çekmek önemlidir. Ön ve arka kameralar birbirinden bağımsız olarak çalışır. Bu sebeple her iki taraf da ayrı ayrı kontrol edilmelidir. Kameralardaki flashın çalışıp çalışmadığını da test etmeyi unutmamak gerekir.  

  Telefonların hayati özelliklerinden bir diğeri de Wifi ve Bluetooth fonksiyonlarıdır. Bunlar da kesinlikle test edilmelidir. Wifi bağlantı gücü ve Wifi listesindeki bağlanılabilir internet sağlayıcılarının sayılarının çokluğu bize bu konuda doğru bilgiyi verir. Her iki bağlantı durumda da kopmaların yaşanıp yaşanmadığı da kontrol edilmelidir. 

  Telefon alırken mümkünse şarj girişini, kulaklık girişini, hoparlörden ses çıkışını, telefon konuşması sırasında ahizeden ses gelişini, sim kart ve sd kart girişlerini, face id ve parmak izi sensörlerini, eğer kablosuz şarjı destekleyen bir modelse şarj standı yardımıyla şarj olup olmadığını test etmelisiniz.  

  Bir telefonun gördüğü teknik işlemler apple modellerinde ayarlar kısmında yazar. Değişen parça varsa ‘’Orjinal Apple Parçası’’ yazıyorsa, bu bir sorun değildir. Fakat ‘’Bilinmeyen Parça’’ yazıyorsa değişen parçanın orijinal olmadığını bilmek gerekir. Android cihazlarda değişen parçalar ayarlar kımında görünmüyorsa yetkili servise cihazı göstermekte fayda vardır. 

  Bu kontrollerin hepsi yapıldıktan sonra bile bilmediğiniz yada farkında olmadığınız problemler ortaya çıkabilir. Bu tarz durumlarda LCGLR ‘dan almış olduğunuz cihazlarda her zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz. Dediklerimizin dışında herhangi bir problem varsa ya değişim yapılır yada sorun ücretsiz olarak çözülür. Rica ederiz. 

TOP